rss search

DIY: handzeep maken

line

Ingrediënten:

Voor 0,5 liter vloeibare zeep heb je nodig:

20 gram marseillezeep
0,5 liter water
eventueel etherische olie

Om je huis en jezelf op een natuurlijke en goedkope manier te reinigen heb je eigenlijk niet veel nodig. Het keukenkastje van een diy’er bestaat uit onder andere: baking soda, gewone soda, schoonmaakazijn, olie en Marseille zeep. Met deze ingrediënten en een beetje water kun je veel gebruikte schoonmaakmiddelen maken zonder chemische toevoegingen.

 

Voor de handzeep gebruiken we Marseillezeep. Deze zeep is 100% plantaardig en rijk aan olijfolie. De zeep is heel mild, waardoor het een ideale zeep is voor de gevoelige of allergische huid. Aan de slag:

– Rasp van het zeepblok ongeveer 20 gram

– Doe 500 ml water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg dan de geraspte zeepvlokken toe en roer tot het is opgelost

– Zet het vuur uit en laat de pan met deksel een nacht lang afkoelen. De zeep is namelijk nog erg vloeibaar. Als je de volgende ochtend in de pan kijkt, is de zeep ingedikt en een geleiachtige constructie. Roer de zeep nog eens keer goed door en voeg eventueel wat etherische olie toe voor een lekker geurtje. Met een trechter kan je de zeep heel makkelijk overschenken in een zeeppompje.

 

 

FacebookTwitterPinterest